Αρχική σελίδα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από Edu Resources
Μετάβαση σε:πλοήγηση, αναζήτηση
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτα: Χειροκίνητη αναστροφή
 
(30 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από τον ίδιο χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 
{{#widget:krupsetitlo}} {{#widget:Edutitlo}} {{#widget:Protatabs}}
=== Τίτλος Ειδικότητας ===
'''«Τεχνικός Συστημάτων Ανοικτού Λογισμικού»'''
 
'''«Open-Source Systems/ Software Technician».'''
 
=== Ομάδα Προσανατολισμού (Επαγγελματικός Τομέας) ===
Η ειδικότητα «Τεχνικός Συστημάτων Ανοικτού Λογισμικού» ανήκει στον Τομέα: «………» της Ομάδας Προσανατολισμού: «……….».
 
Τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας παρατηρείται έλλειψη εξειδικευμένων τεχνικών σε τεχνολογίες ανοικτού κώδικα και ειδικά στο Λειτουργικό σύστημα Linux. Το 2021 το Linux βρίσκεται παντού: στο 100% των Υπερ-Υπολογιστών, στα κινητά τηλέφωνα Android, σε ηλεκτρονικές συσκευές, στους Εξυπηρετητές (Servers), στο Διαδίκτυο (Internet) και στις Υπηρεσίες Νέφους (Cloud Services). Το 96% των καλύτερων web servers (1.000.000) “τρέχουν” '''Linux''', διότι είναι εύκολο στη διαχείριση, πιο σταθερό, εύκολο να αναβαθμιστεί και είναι Ελεύθερο Λογισμικό/ Λογισμικό “ανοικτού” κώδικα (Free/ Open Source Software – FOSS ή OSS).
 
Έρευνα της IBM (2021), δείχνει ότι οι προγραμματιστές που αναπτύσσουν δεξιότητες σε τεχνολογίες Νέφους “ανοικτού” κώδικα (open-source cloud technologies) είναι πιθανότερο να έχουν υψηλότερες αμοιβές και περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες (<nowiki>https://www.zdnet.com/article/developers-this-is-the-one-skill-most-likely-to-get-you-hired-according-to-ibm/</nowiki> ).
 
Έρευνα της RedHat (2020), σε  950 εταιρείες που είναι Ηγέτες της Πληροφορικής σε τέσσερις χώρες, κατέγραψε ότι 86% εξ αυτών έχουν υιοθετήσει το “ανοιχτό” λογισμικό (<nowiki>https://www.redhat.com/en/blog/state-enterprise-open-source-2020-enterprise-open-source-use-rises-proprietary-software-declines</nowiki> ). Το 93% των Στελεχών Πρόσληψης Προσωπικού, ανέφεραν ότι έχουν πρόβλημα να βρουν υπαλλήλους που γνωρίζουν προγράμματα “ανοιχτού κώδικα” (<nowiki>https://www.techrepublic.com/article/open-source-jobs-are-in-high-demand-but-wait-whats-an-open-source-professional/</nowiki> ).
 
Στις 21.10.2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  δημοσίευσε τη Στρατηγική για το Λογισμικό “ανοικτού” κώδικα με τίτλο '''''«Think Open»,''''' επισημαίνοντας την παρουσία του “ανοικτού” κώδικα παντού στο/στα: Cloud, Big Data, Blockchain, Artificial Intelligence (AI) και Internet of Things (IoT). Η Επιτροπή αξιοποιεί τη μετασχηματιστική, καινοτόμο και συνεργατική δύναμη του “ανοικτού” κώδικα, ενθαρρύνοντας την κοινή χρήση και επαναχρησιμοποίηση λύσεων λογισμικού, γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης, για την παροχή καλύτερων Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών που εμπλουτίζουν την Κοινωνία και επικεντρώνονται στη μείωση του κόστους (https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/en_ec_open_source_strategy_2020-2023.pdf ).
 
Όλα τα παραπάνω συντείνουν στην αναγκαιότητα δημιουργίας μιας ΝΕΑΣ Ειδικότητας στο χώρο της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (Α.Ε.Κ.), που παρέχεται στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), η οποία κατά το Γ’ & Δ’ Εξάμηνο φοίτησης θα ασχολείται αποκλειστικά με “ανοικτές” τεχνολογίες και Λογισμικά.
 
 
 
[[Συνοπτική Περιγραφή Ειδικότητας]]
 
[[Προφίλ Αποφοίτου]]
 
[[Αρμοδιότητες/ Επαγγελματικά Καθήκοντα]]
 
[[Προοπτικές Απασχόλησης στον Κλάδο ή Τομέα.]]
 
[[Πεδία Ανάπτυξης Γνώσεων-Ικανοτήτων-Δεξιοτήτων.]]
[[Κατηγορία:Οδηγός Κατάρτισης]]

Τελευταία αναθεώρηση της 13:51, 14 Μαρτίου 2023

EDU RESOURCES

Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Υλικού

Στο αποθετήριο edu-resources μπορείτε να καταχωρείτε θέματα πανεπιστημιακών εργασιών σχετικά με την ανοιχτότητα και ειδικότερα για το ανοιχτό λογισμικό, τα ανοιχτά πρότυπα, το ανοιχτό περιεχόμενο, τα ανοιχτά δεδομένα, την ανοιχτή σχεδίαση, το ανοιχτό υλικό, την ανοιχτή διακυβέρνηση, τα ανοιχτά επιχειρηματικά μοντέλα, την κυβερνοασφάλεια. Η ατζέντα της ανοιχτότητας έχει αποκτήσει μεγάλη ώθηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο κυρίως μέσα από τη στρατηγική της ΕΕ για το ανοιχτό λογισμικό. Το αποθετήριο πανεπιστημιακών εργασιών για την ανοιχτότητα είναι μια προσπάθεια ώστε η ακαδημαϊκή έρευνα και πρακτική στην Ελλάδα να αρχίσει να καταπιάνεται πιο συστηματικά με αυτά τα ζητήματα που αποτελούν και μεγάλες προκλήσεις για το ψηφιακό μέλλον των κοινωνιών. Εδώ μπορείτε να βρείτε θέματα για διπλωματικές εργασίες. Εδώ μπορείτε να καταχωρίσετε ή και να επεξεργαστείτε θέματα εργασιών.
  • Unix Tools: Data, Software and Production Engineering: Ανοιχτό διαδικτυακό μάθημα (MOOC) στην πλατφόρμα edX με αντικείμενο τη χρήση των εργαλείων της γραμμής εντολών του Unix (και Linux) στην ανάλυση δεδομένων, στον προγραμματισμό και στη διαχείριση υπολογιστικών συστημάτων.
  • Σχεδιασμός WEB και Παραγωγή Ψηφιακού Περιεχομένου:

    Με τον όρο Σχεδιασμός Web (Web Design) αναφερόμαστε στις τεχνολογίες HTML (δομή), CSS (εμφάνιση), JavaScript(διάδραση) που χρησιμοποιούνται στην επικοινωνία φυλλομετρητή (browser) -Web Server με αποτέλεσμα την εμφάνιση των ιστοσελίδων στον τελικό χρήστη.

  • Χρήση του LibreOffice για αυτοματισμό γραφείου : \ Στόχοι του μαθήματος: Να αποκτήσετε δεξιότητες πέρα των βασικών στη χρήση του λογισμικού LibreOffice. Να μπορείτε να παράγετε όλους τους τύπους ψηφιακών εγγράφων γραφείου Χρήση τις τεχνολογιών με σκοπό την αυτοματοποίηση και την αύξηση της παραγωγικότητας σε κοινές εργασίες γραφείου Δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στο LibreOffice, αλλά διδάσκει κάποια προηγμένα θέματα (πχ. τεχνοτροπίες, συγχώνευση αλληλογραφίας)